PREDSTAVITEV NA OŠ GENERALA MAISTRA V ŠENTILJU

1. 10. 2018 je član SZS Andrej Pirman izvedel predstavitev sokolarstva v okviru predstavitve lovstva na Osnovni šoli generala Maistra v Šentilju. otrokom je bila predstavitev živih ptic zelo zanimiva, še posebej jim je bila bvšeč velika uharica.

Prihodnost skupne kmetijske politike

Tudi sokolarji skrbimo za skupno kmetijsko politiko...

Dokumentarni film "Ptice jezer, njihova vrnitev"

6. 10 . 2018 je luč sveta ugledal dokumentarni film, pri nastanku katerega smo sodelovali tudi sokokolarji SZS.

Iskrene čestitke Mateju in njegovi celotni ekipi!

LINK

Lovski tabor Šmohor 2018

V času od 9. do 11. avgusta je potekal lovski tabor Šmohor 2018 na katerem so s predstavitvijo svojega dela in sokolarstva sodelovali člani SZS. Vabimo vas k ogledu prispevka v povezavi.

VIDEO

Druženje 2018

9. 6. 2018 smo člani Sokolarskega društva Pomurja preživeli prekrasen popoldan na druženju članov z družinskimi člani. Druženje - piknik je tradicionalno srečanje, ki ga priredimo enkrat letno na različnih lokacijaj in izvajamo razne družabne aktivnosti. Letos smo se preizkusili v ribolovu. Nekateri so bili zelo uspešni, nekaterim je z veliko volje in po več urah le uspelo  izvleči iz vode kakšno ribo. Za posameznike je bilo to prijetno kramljanje in lenarjenje. So pa bile tudi izjeme, ki jim je uspelo zdrsniti v ribnik. V glavnem dan zabave in smeha...

Organizatorjem se zahvaljujemo za dober izbor lokacije in organizacijo druženja.

Več fotografij je v galeriji.

110 let LZS

Predstavitev sokolarstva na 110 obletnici Lovske zveze Slovenije.

Abu Dhabi 2017

4. mednarodni festival sokolarstva, Abu Dhabi, 4.-9. december 2017

 

Štiri desetletja mineva od prvega mednarodnega sokolarskega festivala leta 1976 v Abu Dhabiju. Da bi obeležili to okroglo obletnico je med 4. in 9. decembrom potekal že četrti mednarodni festival sokolarstva v Abu Dhabiju, tokrat na temo: Sokolarstvo kot del UNESCO-ve nematerialne kulturne dediščine, mladi in prenos znanja naslednjim generacijam. Dogodka se je udeležilo preko 700, predvsem mladih sokolarjev iz 90 držav iz vsega sveta. Med udeleženci sta bila tudi naša delegata, veterinar Roman Savič in študent veterine Nejc Nastran, ki sta zastopala slovenske barve in Slovensko zvezo za sokolarstvo in zaščito ptic ujed. Glavni cilj festivala je bila razprava o prihodnosti in določitev strategije za nadaljnjih 40 let sokolarstva po vsem svetu, hkrati pa so potekale tudi praktične delavnice, kot so izdelovanje sokolarske opreme, diskusije o vzreji, treningu ter zaščiti ptic ujed. Med bivanjem v puščavi je bila vsem ponujena možnost izkusiti tudi lov s sokoli na puščavske ptice hubare. Zahvalo in hvaležnost organizatorjem ter sponzorjem festivala za edinstveno življenjsko izkušnjo in biti del takšnega dogodka se je izkazala 8. in 9. decembra v parku Khalifa v mestu Abu Dhabi, kjer se je poleg ostalih 90 držav na stojnicah predstavilo tudi Slovenijo in domače sokolarstvo.

Voščilo

International Falconry Festival

International Falconry Festival, Abu Dhabi, 4-9 December 2017


Tudi slovenski sokolarji stremimo k prenosu znanja na mlajše generacije. Zato se bo letošnjega srečanja udeležil tudi predstavnik mladih sokolarjev SZS. 
Tema tokratnega festivala je: Mladi in prenos znanja naslednjim generacijam.

Youth and the passing on of falconry knowledge to the next generation.

LINK: https://falconryfestival.ae/en/
 

LOV BELTINCI 2017

Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed je v sodelovanju z Zavodom za kulturo in turizem Beltinci organizirala 10. sokolarski lov. Letošnji lov je bil poseben zaradi 10. obletnice legalizacije omenjene oblike lova v Sloveniji. Dogodka se je udeležilo precejšnje število domačih in tudi tujih sokolarjev.

Udeležence dogodka je pozdravila direktorica Zavoda za turizem in kulturo Beltinci Ela Horvat, župan občine Beltinci Milan Kerman ter predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač, Gary Timbrell predstavnik za sokolarstvo na IAF v Bruslju, predsednica SZS Vilma Alina Šoba in predsednik Sokolarskega društva Pomurja Dragan Zemljič.

Po predstavitvi pred Beltinskim gradom, smo se po uradni otvoritvi, odpravili na lov. Vsi udeleženci lova smo bili navdušeni nad organizacijo in izvedbo lova. Pohvale Lada Bradača, predsednika Lovske zveze Slovenije  in  besede Garyja Timbrell, da je sokolarstvo v Sloveniji na zelo visokem nivoju, povedo več kot dovolj. Zato se na tem mestu zahvaljujemo vsem organizatorjem in udeležencem celotnega dogodka.

Po uspešno zaključenem lovu je Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, glede na to, da je praznovala 10. obletnico, vse udeležence lova pogostila z večerjo. Ob tej priložnosti je predsednica SZS Vilma Alina Šoba podelila priznanja posameznim dolgoletnim sokolarjem in udeležencem iz tujine ter potrdilo o opravljenem sokolarskem izpitu letošnjemu pripravniku.

Več fotografij v galetiji. LINK

Objave v medijih:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174500553

https://sobotainfo.com/novica/lokalno/sokolarji-s-pticami-ujedami-v-lov-na-malo-divjad/412942

http://www.pomurje.si/aktualno/pomurje/odprtje-lova-s-sokoli-v-beltincih/

http://www.pomurec.com/vsebina/44987/FOTO__V_Beltincih_ze_desetic_pripravili_atraktivni_lov_s_sokoli#63

 

 

PREDSTAVITEV SOKOLARSTVA NA CELJSKEM GRADU 2017

26. 8. smo se sedaj že lahko rečemo tradicionalno predstavili na starem gradu v Celju. Predstavljati sokolarstvo in sokolarske ptice neprekinjeno 7 ur je naporno in hkrati čudovito doživetje. Še posebej, ko vidiš iskrice v očeh pri najmlajših obiskovalcih in slišiš kako jim zastane dih ob fotografiranju z ujedo na roki.

LOVSKI TABOR ŠMOHOR 2017

Udelezencem lovskega tabora na Šmohorju smo člani SZS 18. 8. 2017 predstavili sokolarstvo.

Video

SEJEM GORNJA RADGONA 2017

Letošnji sejem Lov-ribolov je za sokolarje pomenil zanimivo izkusnjo. Predstaviti smo se namreč morali brez prisotnosti ptic, ki so vedno predstavljale atrakcijo, ker je bil s strani UVHVVR izdan za celotno področje Pomurja odlok o prepovedi gibanja in predstavljanja vseh vrst ptic zaradi pojava ptičje gripe na področju RS.

LINK

MONITORING POLJSKE JEREBICE 2017

Člani SZS sodelovali pri popisu poljske jerebice.